Meisje in schoolbank
Juf Janna

Kinderen redden van hun ouders

Voortdurende inspiratie haal ik bij Rita op Netflix. Ik zou zo’n juf willen zijn als Rita. Niet alleen had ik ook heel graag het weelderige lange donkerblonde haar van Rita, ook de stoere en toch sexy uitstraling zou mij heel goed staan. En de geprononceerde lippen…   Het is toch vooral haar dwarsheid, haar grote bek, haar pal staan voor kinderen dat trekt. Als ik weer een aflevering ‘Rita’ heb gezien verander ik een halve dag lang ook in Rita, goedgebekt, gevat, licht cynisch, sexy lopend in haar eeuwige strakke spijkerbroek. Heerlijk. Dat Rita Deens praat is ook fijn. Ooit, in een ver verleden woonde ik in Denemarken en Deens is nog steeds mijn tweede taal. 

‘Kinderen redden van hun gekke ouders’

“Waarom ik het onderwijs in ben gegaan?” Dit zegt Rita terwijl ze de schooldirecteur langdurig zwijgend aankijkt, ondertussen nog een hijs van haar ‘smog’ (peuk) nemend. “Om kinderen te redden van  hun gekke ouders.”  In het echt is het helaas ook zo dat je kinderen af en toe zou willen redden van hun ouders. Mijn schoonzus vertelde over de leerling in haar klas die een nieuw schrift wilde. ‘Nee’ zei ze tegen haar, “kijk, er zijn nog lege bladzijden. Eerst je schrift vol maken.” De volgende dag kwam moeder de klas in en verzocht haar dochter om het schrift. “Jij geeft mijn dochter NU een nieuw schrift” zei ze, terwijl ze het schrift voor de ogen van mijn verbouwereerde schoonzus in stukken scheurt. 

Ook in mijn crashcourse-klas moet je sommige leerlingen redden van hun ouders. Zo is er de 7-jarige Aya die extra ondersteuning nodig heeft bij lezen. Twee, drie keer per week even de klas uit met de remedial teacher om zo het lezen bij te spijkeren. Maar haar ouders willen het niet. Waarom niet? “Ze schamen zich daarvoor” zegt meester Dick. Perplex kijk ik hem aan. ‘Echt?’ “Ja, echt” zucht hij. “Met de ouders heb ik nu de afspraak gemaakt dat ze elke dag met haar lezen. Maar ik hoor van haar dat dat nauwelijks gebeurt. En ik merk ook dat ze steeds meer achter loopt. Dus bij het volgende oudergesprek is de intern begeleider er ook bij. Ze moet die extra ondersteuning krijgen, de vrijwilligheid is nu voorbij.” Hij klinkt strijdbaar. Ik weet ook zeker dat hem gaat lukken. En stiekem hoop ik dat hij een aflevering ‘Rita’ kijkt vlak voor dat oudergesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...