italiaanse aronskelk
Het leven

Alles wat aandacht krijgt gloeit

Alles wat aandacht krijgt groeit. Het is een van mijn lievelings quotes. En niet voor niks heet deze website allesmetaandacht.nl. Maar alles wat aandacht krijgt gloeit is ook waar!

Want koude handen? Adem er maar eens vijf minuten met al je aandacht heen. Niet smokkelen, focussen. Wedden dat je handen na die vijf minuten weer lekker warm zijn? Zo werkt aandacht.

Niet dat ik daar altijd aan denk. Laatst had ik zonder tuinhandschoenen in een opwelling aronskelken uit de tuin verwijderd. Terwijl ik wist: daar krijg ik bultjes van… Aronskelk is een heel giftige plant, vroeger werd het gebruikt om stijfsel te maken. Enfin, als ik dat pluk heb ik geheid daarna bultjes. Op mijn armen, in mijn nek. Deze keer raakten mijn handen licht ontstoken. Ik besteedde er niet veel aandacht aan. ‘Gaat wel weer over’ dacht ik. Dom! Na drie dagen was er niks veranderd. Bulten en jeuk in mijn nek en pijnlijke handen. Niks ernstigs, wel vervelend. O ja, ik doe dit niet goed realiseerde ik mij, ik ga weg van de pijn. Terwijl de essentie van groei, van yoga, van bewust leven is dat je bij je pijn kunt zijn. Kunt herkennen wat er is.  Erkennen dat het er is. Aandacht geven. En dan er naar toe ademen. 

Dus ik was even heel bewust bij de pijn in mijn handen, voelde waar het zeer deed, waar de zwelling zat. En ademde daar naar toe. Twee uur later was de pijn weg. ‘O ja, zo werkt het’ dacht ik. ‘Hoe kan ik dit toch zo vaak vergeten.’ Kennelijk had ik wat prikkelende aronskelken nodig om mij opnieuw te helpen herinneren. Mooie les weer. Maar de volgende keer dat ik aronskelken probeer te verwijderen doe ik toch weer tuinhandschoenen aan.

Dit vind je misschien ook leuk...