We stappen een druk restaurant in. Muziek, veel mensen, een ingewikkelde menukaart. Ik ben moe en het liefst zou ik direct weer weggaan: deze drukte trek ik nu niet. Maar we zijn net aangekomen in dit stadje, we moeten echt nu iets eten en een andere keus hebben we niet. Al snel duik ik de wc in en doe daar een zoemende bij na. Klinkt gek, maar helpt direct, daarna vind ik het restaurant zelfs gezellig.
Die zoemende bij is mijn nummer 1 tip bij overprikkeld zijn. Voor mij voelt die oefening alsof ik met een stofdoek door mijn hoofd ga en al het spinrag opruim. Daarbij is ‘de bij’ ook nog supersimpel: je zoemt als een bij met je oren dichtgedrukt. Zo dus:
- Plaats je duimen van bovenaf op je oren en duw je oren zo dicht.
- Doe je ogen dicht – eventueel plaats je je pink en ringvinger over je ogen.
- Haal adem en zoem op de uitademing zo lang als je kan.
- Doe dit 5 keer.
Lief voor je nervus vagus
De trillingen in je hoofd en borstkas stimuleren de nervus vagus, de superbelangrijke zenuw die van je hersenen naar je darmen ‘zwerft’. Die nervus vagus speelt een belangrijke rol in ons parasympatisch zenuwstelsel. Dit is het systeem dat verantwoordelijk is voor ‘rest and digest’: de ontspanning zo noodzakelijk na inspanning. In onze tijd staan we vaker aan dan uit, waardoor de uitknop soms steeds lastiger te vinden is en we overprikkeld raken. Even zoemen als een bij helpt.
Ook fijn voor je nervus vagus:
Er zijn veel meer eenvoudige dingen die je nervus vagus stimuleren. Bijvoorbeeld deze drie:
- Diep en langzaam ademhalen, liefst langer uitademen dan inademen, bv 4 tellen in, 3 tellen vasthouden, 7 tellen uit.
- Zingen of neuriën. De nervus vagus is verbonden met je stembanden en de spieren achterin je keel. Zingen of neuriën zorgt dus niet voor niets voor een relaxt gevoel.
- Lachen. Met hardop lachen beweeg je niet alleen je stembanden maar je activeert ook je middenrif. Lachtherapie werkt uiterst ontspannen!