Juf Janna

Klassenwissel

Met Madelief aan mijn hand loop ik een rondje door de school. Madelief heeft haar vinger gestoten en kan dus wel wat afleiding gebruiken. En ik test mijn nieuwe klas. Dit is mijn eerste dag voor groep 4 en ik durf nu al de klas te verlaten. Ik ben benieuwd wat ik na dit rondje aantref. In groep 7C ging ik de klas nooit uit, want dat leidde geheid tot chaos en gedoe. Naar de wc? Ik hield het wel op. Even hulp vragen aan een leraar en klas verderop? Ik belde wel. Maar dit is een heel andere klas, dat heb ik al snel door. Vandaag is mijn eerste dag en het is fantastisch. Het is gezellig, ze doen actief mee, ze helpen zoeken als ik niet weet waar de taalboeken liggen. Ze zijn stil als ik het stilteteken maak en ze schrijven ijverig mee met het dictee. 

In groep 7C was dat anders.  Het was vaak onrustig, ‘druk’ zoals de rustige kinderen het noemden. Er werd onderling gescholden, er was gedoe tussen leerlingen, er is zelfs een keer gevochten en ik weet best wiens schuld dat was: mijn schuld. Mijn leraren-radar werkte nog niet optimaal, hierdoor zag ik  veel van de gedoetjes niet, of niet op tijd. Ik was te soft, te aardig en bood te weinig structuur aan de boefjes van groep 7C. En ik bleef te lang aardig en geduldig waardoor de kinderen schrokken als ik uiteindelijk toch uit mijn slof schoot. 

Klas 7C was ook een klas met een geschiedenis: vorig jaar en het jaar daarvoor en zelfs het jaar daarvoor – in groep 4-   was er gedoe, zeker als er een wat onervarener leraar voor de klas stond. En dat was elk jaar zo, twee dagen per week minstens. De ouders maakten zich dan ook terecht zorgen over de klassendynamiek toen ze hoorden dat ik, eerstejaars zij-instromer, voor hun griezelig enerverende kinderen kwam te staan. En ik, ik maakte mij ook best zorgen. 

Dat ik nu dan toch met Madelief aan mijn hand rustig een rondje door de school loop is te danken aan corona. Om de leraren-uitval  het hoofd te bieden werkt de bovenbouw sinds de herfstvakantie 1 dag per week thuis. Omdat het voor mijn groep 7C niet handig is als als meester Arthur ze nog maar 2 dagen ziet, en het voor mij fijn is om 2 dagen bij dezelfde groep te staan kan ik overstappen naar groep 4, waar juf Aniek met zwangerschapsverlof gaat. 

En zo loop ik nog een rondje door de school. Als we terugkomen in de klas zit iedereen nog lekker te kleuren. Geen gedoe, geen ruzie. Heerlijk.

Dit vind je misschien ook leuk...