Stress & Burnout

On top of the world met adrenaline

Veel mensen, ik was ook zo iemand, functioneren heel lekker op adrenaline. Ik heb het vaak bij mensen gezien. Vlak voordat het echt he-le-maal niet meer ging zaten ze heel lekker te werken, lekker veel te doen. “Ja, gaat heel goed, lekker druk!” Ze hebben de allerleukste baan zeggen ze tegen je. En zoveel plannen en ideeën!

Tegenwoordig geloof ik dat minder snel, ook omdat ik beter lichamen en ogen kan lezen. Maar ik heb mijzelf ook veel wijs kunnen maken. Je kunt  namelijk heel lang doorgaan op adrenaline. De hyperstress die je krijgt na weken of maanden doorgaan op adrenaline voelt ook erg lekker. Een soort on top of the world gevoel. Kijk mij eens lekker gaan! Maar eigenlijk is die adrenaline-kick bedoeld voor noodsituaties, voor kortdurende periodes. Wanneer een dierbare overlijdt en je rauwe rouw hebt, en tegelijk toch veel moet regelen rondom de uitvaart. Daarna neem je rust, toch? 

Achteraf bekeken heb ik jarenlang veel te vaak op deze adrenaline-kick gewerkt. Zeker als ik mijn werk heel leuk of ontzettend nuttig vond. Het werken of leven op deze adrenaline-rush gaat normaal voelen, je gaat denken dat dat flow is.

De makke is, bedrijfsartsen en psychologen weten weinig tot niks over hyperstress. Ze herkennen het dus niet. Dus ben je door uitputting uitgevallen, zit je met hartkloppingen en verhoogde ademhaling thuis? Dan juichen zij het toe als jij na een paar weken weer wilt werken.  Maar die adrenaline en cortisol, die is nog lang niet uitgewerkt, daar kun je gerust een maand of vier voor uittrekken.

Met mijn eigen burnout heb ik hardhandig kennis gemaakt met stressfysiologie. Geloof me, aan een calvinistische werkhouding heb je niks in tijden van overwerkt zijn. Door veel te lezen en te leren over stressfysiologie, over yoga en over ademhalen heb ik deze kennis verdiept.

In de toekomst wil ik graag mensen helpen beter en anders met hun stress om te gaan. Wordt vervolgd dus….

Dit vind je misschien ook leuk...